Deltaweek zondag 4 juli 2010 PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Katrien   
donderdag, 06 januari 2011 10:54

Terwijl de Tour de France ons Belgenlandje onveilig maakte, zaten wij in Zierikzee om de Deltaweek Races – Zeelandwedstrijden II te zeilen.

De dag ervoor hadden we met het gemengde team een 4de plek neergezet en we waren erop gebrand om zeker niet onder te doen voor de mannen.

De crew van de dag was iets anders samen gesteld dan gewoonlijk. Els werd op het voordek vervangen door Elien die voor 1 dagje 'haar Shamrock' inwisselde voor de Achiroe. Als tegenprestatie kreeg Shamrock Marc (de eigenaar van de Achiroe) die dag mee. Naast Elien verwelkomden we ook Fleur en Julie voor de eerste keer bij ons aan boord.

Aangekomen in het startgebied dat die dag gepositioneerd was in de Hammen, werd het wachten geblazen. Gelukkig liet de zon ons niet in de steek en werd het wachten gebruikt om wat bij te bruinen. Bij de ene lukte dat perfect, anderen eindigden als een rode kreeft. Ondertussen werden de laatste roddels en nieuwtjes uit de zeilwereld duchtig uitgewisseld.

Net na de start van de ORC1 klasse begon de wind serieus toe te nemen en besloten we om nog snel van genua te wisselen. De 150% genua werd van de roller gehaald en gewisseld  voor onze 3DL genua. De blokken werden goed gezet en na een paar tacks waren we helemaal klaar om er in te vliegen. Maar wederom was het wachten geblazen, niet op de wind, maar wel omdat de strijd in de ORC 2 klasse er zo hevig aan toe ging dat ze verschillende keren massaal te vroeg over de lijn gingen.

 

Om 13.40u was het dan eindelijk de beurt aan de ongemeten boten. We werden op gang geschoten voor een rondje plaat met voor Zierikzee nog een extra lus. Het werd een kruisrak naar de Svk 15. Vooraan in het veld werd het een stevige strijd tussen ons (het Achiroe team) en de Enigma (Sigma 38). Uiteindelijk ging Enigma net voor ons rond de Svk 15.

Hier mocht de spi erop en werd het plat voor het laken denderen naar de Zeelandbrug. Het zetten van de spi ging vlekkeloos, maar toen kwamen de problemen met de genuaval aan het licht. De genua kregen we niet naar beneden. We besloten dan maar om hem te laten staan. Onder spi namen we de koppositie over van Enigma en konden we uitlopen op James, onze directe concurrenten vanuit Wemeldinge.

Normaal gezien konden we dit rak uitzeilen zonder 1 keer te moeten gijpen, ware het niet dat één of andere saté-prikker (een platbodem in mooi Nederlands) het leuk vond om ons even te ambeteren. Hij dwong ons te gijpen, wat niet echt een sinecure was met die genua. Wij besloten voor de veiligheid om de spi naar beneden te halen, dan rustig te gijpen en de spi vervolgens aan de andere kant terug te hijsen. Uiteraard niet de snelste manier, maar onze voorsprong op Enigma en de rest van het veld bleef stand houden. Aan de Zeelandbrug speelden we wederom op safe en werd er besloten om de spi vroegtijdig binnen te halen en onder genua door de Overloop van Zierikzee te knallen. Iets voorbij Zierikzee moesten we nog de R34 ronden en mochten we vervolgens koers zetten naar de finishlijn. We finishten omstreeks 15.34u en pakten hiermee net zoals zaterdag de line honours in de ongemeten klasse. Na de finish werd Elien de mast in gehesen om onze genuaval te gaan los spiken. Elien heeft er een mooie blauwe plek als souvenir van haar dagje op Achiroe aan overgehouden. Met een verfrissend drankje in de hand vaarden we vervolgens de haven van Zierikzee binnen.

Op rating werden we uiteindelijk 5des. Toch denk ik dat we kunnen  terugblikken op een fantastische dag. We hebben een leuk windje gekregen en ook de zon was volop van de partij !

We weten wat onze werkpunten zijn en hier zal er de komende weken stevig op getraind worden zodat we tijdens de Breskens Sailing Weekend nog beter voor de dag kunnen komen.

Crew van zondag 4 juli: Elien (voordek), Fleur (mast), Julie (pit), Sara (spi/genua), Katleen (spi/genua), Marjan (grootzeil), Katrien (stuur), Jill (tactics).

Laatst aangepast op maandag, 28 februari 2011 09:42